Opgepast voor oplichtingstruc met domeinnamen

Kreeg jij ook al een telefoontje of e-mail waarbij men jou probeerde te overtuigen om de .com of .eu variant jouw domeinnaam aan te kopen? Heel wat klanten worden tegenwoordig namelijk ongevraagd gecontacteerd door Domeinnaamregister.com, dnsbenelux.com of eudt.be om tegen een forse betaling hun domeinnaam met een andere extensie bij aan te kopen. Ontdek hier alles over deze doordachte fraude.

De oplichtingstruc

De fraudeurs doen zich voor als een betrouwbare partij en vertellen je dat een concurrent of crimineel jouw domeinnaam wilt registreren met een andere extensie, zoals .com of .eu. Ze spelen in op de angst dat een grote concurrent je URL zal overnemen of vertellen je bijvoorbeeld dat een crimineel porno zal tonen op de extensie om de reputatie van je bedrijf te schaden. Deze andere partij zal de extensie op korte termijn gaan gebruiken. Domeinnaamregister.com, eudt.be, dnsbenelux,… willen je zogezegd helpen en voorkomen dat een concurrent of crimineel dezelfde domeinnaam zal gebruiken. Daarom geven ze je voorrang om de domeinnaam zelf onder een andere extensie te laten registreren, voor een hoge prijs.

Beter voorkomen dan genezen

Met behulp van onderstaande tips, zorgen wij ervoor dat jullie nooit nog in deze val trappen:

1. Wanneer er ongevraagd contact wordt opgenomen, weet je meestal al hoe laat het is. Je hebt vaak nog nooit gehoord van het ‘bedrijf’ in kwestie, maar je krijgt wel telefoons en e-mails. Ken je het bedrijf niet? Dan heb je geen enkele reden om er vertrouwen in te hebben. Vraag een schriftelijke bevestiging van de telefoontjes zodat je iets in handen hebt. Neem daarnaast contact op met je eigen webhosting partner om navraag te doen.

2. Er is heel veel geld mee gemoeid. De fraudeurs spreken van honderden euro’s voor de domeinnaamregistratie. Een domeinnaam heeft echter nooit zo’n hoge kost. Wees dus alert bij hoge prijzen.

3. Ze proberen je op te jagen en de timing is kort. De oplichters proberen in te spelen op je angsten en je een gevoelsmatige beslissing te laten maken. Dit willen ze snel laten doorgaan, voor je je kan bedenken.

4. De fraudeurs hanteren regelmatig andere namen en proberen hun mails ook heel persoonlijk te maken door deze te ondertekenen met voor- en achternaam. (zie voorbeeldje hieronder) Op deze manier proberen ze jouw vertrouwen te krijgen.

Zo, een gewaarschuwd man is er twee waard! Leg meteen de hoorn in de haak of verwijder de e-mails als je vermoedt dat je met fraudeurs te maken hebt. Nog enkele handige tips voor elk bedrijf:

1. Praat met je personeel over deze oplichterij. Vooral wanneer je medewerkers soms nieuwe domeinnamen moeten afsluiten zonder goedkeuring van het management of de bedrijfsleider, is het een verstandige beslissing om hen in te lichten. Op die manier zullen ze steeds alert zijn bij ongevraagde mails of telefoontjes. Vraag hen om dit zo snel mogelijk te melden aan de teamleider.

2. Is er risico dat jouw domeinnaam met een andere extensie wordt gebruikt door een andere partij? Leg de relevante extensies dan op voorhand vast. Zo zullen oplichters je nooit bang kunnen maken.

Niet kunnen voorkomen? Dan maar genezen!

Heb je je laten meeslepen door de fraudeurs? Dan kan je steeds een klacht indienen via het meldpunt van de FOD Economie. Dit zal er jammer genoeg niet voor zorgen dat je je geld terugkrijgt, maar zo kan jij wel voorkomen dat anderen dezelfde fout maken en zal er actie ondernomen worden.

Hieronder kan je een voorbeeld vinden van een dergelijke e-mail.

Geachte heer/mevrouw,

We hebben een aanvraag binnen gekregen om de website www.atrado.info te laten registreren. We zien in ons systeem dat u de eigenaar bent van www.atrado.be. Helaas kan dit voor u in de toekomst verstrekkende gevolgen hebben. Voorbeelden hiervan zijn onder andere verwarring in de zoekmachines en mogelijk zelfs imago en/of omzetschade. We zijn daarom verplicht om contact met u op te nemen en te vragen of hier bezwaar tegen heeft en om u het eerste registratierecht te bieden. Dit houdt in dat wij de aanvraag van de derde partij afwijzen en de website:

www.atrado.info

Na een akkoord zullen doorlinken naar:

www.atrado.be

Het komt erop neer dat u de eerste optie op de domeinnaam krijgt, dit om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. De aanvraag is gedaan vanuit de regio Antwerpen.

Doorgaans zijn wij verplicht om de domeinnaam voor 10 jaar vast te leggen en te beschermen. De jaarlijkse prijs voor de .INFO extensie is € 29,75 per jaar. Dit betekent dus een eenmalig bedrag van €297,50. Wanneer de doorlink voltooid is, zal al het verkeer wat naar de .INFO extensie gaat, automatisch op uw reeds bestaande website terecht komen. De verwerking hiervan duurt maximaal 24 uur. Uw domeinnaam is dan wereldwijd bereikbaar. De derde partij wordt afgewezen en deze kan niks met uw domeinnaam doen.

Overige informatie:

U ontvangt een eenmalige factuur van €297,50 exclusief btw voor een looptijd van 10 jaar.

Na een jaar kan het te allen tijde geannuleerd worden. U krijgt dan het resterende aantal jaren op uw rekening teruggestort.

Indien u hiermee akkoord gaat, stuur dan binnen 24 uur na ontvangen van deze email een akkoord per mail naar met daarin uw naam, en factuurgegevens naar; Paul.desmet@dnsbenelux.com

Hierop volgend gaan wij de derde partij afwijzen en de doorlink in orde maken. U krijgt dezelfde dag nog alles per mail toegestuurd met alle informatie die u nodig heeft.

Met vriendelijke groeten,

Paul Desmet

Domain Name Services Benelux

Paul.desmet@dnsbenelux.com

www.dnsbenelux.com

Scroll naar boven